Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Ανεβαίνει η ένταση για τη ΔΕΗ


Έντονες αντιδράσεις σημειώνονται για την πώληση έως και του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που επιβάλλει η τρόικα των δανειστών. Νέα ανοιχτή προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας για πώληση μέρους της ΔΕΗ απηύθυνε η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ , τη στιγμή που η υπουργός ΠΕΚΑ φέρεται να έχει διαμηνύσει στους κοινοτικούς πως η επίμαχη πρόταση είναι εκτός κυβερνητικής πολιτικής.

Η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ εμμένει στη σκληρή της στάση, με το γ.γ. της Ομοσπονδίας Κώστα Κατσαρό να προειδοποιεί και σήμερα για απεργίες διαρκείας, ενώ ξεκαθαρίζει: «Ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός. Έχουμε ηθικό χρέος». Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ διαμηνύουν πως «ξεπουλιέται ο εθνικός μας πλούτος» και δια στόματος του κ. Κατσαρού καλεί την κυβέρνηση να πάρει επίσημη και υπεύθυνη θέση και «να μην υποκύψει στις δήθεν πιέσεις και ορέξεις της τρόικας. Πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».
«Το μνημόνιο προτείνει απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ωστόσο, με το νόμο 27/73 του 1999 και σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, η αγορά είναι ήδη ανοιχτή και έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από ιδιώτες, σε θερμικές και σε υδροηλεκτρικές μονάδες», σημείωσε ο κος Κατσαρός. «Αυτό που πάει να γίνει, με βάση τις δήθεν επιταγές του μνημονίου, είναι το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου, δηλαδή, το να αγοράσουν ιδιώτες τις ήδη υπάρχουσες ενεργειακές μονάδες της ΔΕΗ, χωρίς να επενδύσουν» δήλωσε ο κος Κατσαρός και προειδοποίησε πως κάτι τέτοιο θα έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας στο διπλάσιο.
Ο κ. Κατσαρός κλείνοντας τις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει χρέος να στηρίξει τα συμφέροντα της επιχείρησης και του ελληνικού λαού και πως ο αγώνας είναι ομόφωνος και δεν είναι ούτε της ΔΑΚΕ ούτε της ΠΑΣΚΕ.
Οπως κατέστη πάντως εμφανές και από τη χθεσινή έκτακτη συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη με τους εκπροσώπους της τριμερούς επιτροπής των δανειστών, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού αναδεικνύεται σε απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδέσμευση της τρίτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας στο τέλος Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη επέμεινε και χθες στην αρχική της θέση, λέγοντας στους κοινοτικούς ότι «η κυβέρνηση δεν προτίθεται να συναινέσει στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ». Στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξε χθες η Τίνα Μπιρμπίλη ήταν και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ στα πάγια στοιχεία της Επιχείρησης.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις
«Για μια πολύ μεγάλη πρόκληση» κάνει λόγο το ΤΕΕ, αναφερόμενο στην απαίτηση των δανειστών για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της Επιχείρησης. «Εάν η απαίτηση αυτή αληθεύει», συμπληρώνει, «τότε επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες εκείνων που θέλουν την τρόικα να εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων ξένων ολιγοπωλιακών επιχειρήσεων, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε άλλους τομείς κοινής ωφέλειας, μείζονος σημασίας για την οικονομική, κοινωνική, ακόμα και εδαφική, συνοχή της χώρας, όπως το νερό, ο σιδηρόδρομος, τα ταχυδρομεία και οι τηλεπικοινωνίες».
«Υπενθυμίζεται ότι η χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει «απελευθερωθεί» θεσμικά στη χώρα μας πριν από 11 χρόνια και είναι σε εξέλιξη η εφαρμογή της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/72, η οποία θέτει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις της αγοράς που υπάρχουν στις διάφορες χώρες. Επίσης υπενθυμίζεται ότι από τότε έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες Άδειες Παραγωγής για μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς (π.χ. Αγ.Νικόλαος Αράχθου, Αυλάκι Αχελώου), που δεν κατασκευάστηκαν. Κανένας δε ιδιώτης δεν ζήτησε Άδεια Παραγωγής λιγνιτικού σταθμού. Προτιμήθηκαν οι μονάδες με φυσικό αέριο που έχουν πολύ φθηνότερο κόστος επένδυσης και πολύ μικρότερο χρόνο κατασκευής. Στην ενέργεια το μεγάλο κόστος επένδυσης και λειτουργίας σχετίζεται με τις αρχικές υποδομές και το είδος του καυσίμου. Είναι φανερό ότι πρέπει να υπάρξουν κόκκινες γραμμές στην ενεργειακή πολιτική και στην παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας. Οι επιστημονικοί φορείς που συσπειρώνονται γύρω από τα θέματα της ανάπτυξης θα τις υπερασπισθούν» αναφέρει η ανακοίνωση του ΤΕΕ.
«Την αγορά επιχειρεί να "ανοίξει" η τρόϊκα και πιέζει την Ελληνική Κυβέρνηση, με προσθήκη στο μνημόνιο, για την πώληση του 40% κερδοφόρων μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ (υδροηλεκτρικούς και λιγνιτικούς σταθμούς). Η στρέβλωση της απελευθέρωσης επιφέρει αύξηση της τιμής της Κwh και δημιουργεί ένα ισχυρό ολιγοπώλιο στην Ευρώπη», τονίζει στις δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Β. Μπουζούλας. «Η απάντηση μας, καθώς και η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ότι "Δεν θα πάρουμε", θα πρέπει να προστατευθεί ο ελληνικός μας πλούτος, που είναι το νερό, ο ήλιος, ο αέρας και ο λιγνίτης. Δεν πουλάμε τα εθνικά μας προϊόντα σε κερδοσκόπους και αεριτζίδες, δεν μας το επιτρέπει ο πολιτισμός και η ιστορία μας», προσθέτει.
«Οχι» στην πώληση της ΔΕΗ λέει και ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης. «Τόσο σαν πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ όσο και σαν Δήμαρχος της Αθήνας στηρίζω τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, οι οποίοι παρά τις κάποιες φραστικές υπερβολές που κυρίως αδικούν τους ίδιους, ορθά αναδεικνύουν το πρόβλημα από τώρα, παρά να τρέχουν πίσω από τελεσίδικες αποφάσεις της κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά. Συμπληρώνει ακόμα ότι «η σταδιακή και ελεγχόμενη απελευθέρωση ενέργειας που πρέπει να γίνει, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της πατρίδας μας». «Οι δήμοι της Ελλάδος ως ένας από τους μεγαλύτερους ''πελάτες'' της ΔΕΗ έχουν κάθε λόγο, και θα το κάνουν, να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις», καταλήγει ο κ. Κακλαμάνης.
«Ναι» στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλά με προστασία του ορυκτού πλούτου της χώρας, λέει ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γιώργος Καρατζαφέρης «Οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν συμφέρον μόνο από τη λειτουργία ενός αποκλειστικά ενιαίου δημόσιου φορέα ενέργειας σε έναν δρόμο ανάπτυξης , που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες και όχι των μονοπωλίων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου